We trappen de lente op z’n staart!
De Beek als Bron-wandeling wordt opgefrist. Nu de lente zich uitrolt, wordt de bewegwijzering langs de route opgeknapt en aangevuld. Extra paaltjes worden geplaatst, vernielde exemplaren vervangen en er worden twee extra panelen geplaatst. Eén bij de kinderboerderij De Baak in Beverwijk, en één bij de ingang van het PWN-duin bij ingang de Oudendijk. Beek als Bron begint in park Scheijbeeck en loopt via Westerhout, Duinrust, Heemskerkerduin, de PWN-duinen naar het eindpunt Paasduin in Wijk aan Zee (12,5 km).

Wie wetenswaardigheden over deze bijzondere route wil – van het bekenstelsel, de cultuurhistorie en planten en bloemen - kan op verschillende plaatsen in Beverwijk de gratis BeekalsBron-brochure ophalen: bibliotheek, Kennemer Theater, Beverwijkse Boekhandel, café Camille. Met de brochure in de hand wordt de wandeling nog leuker en is verdwalen onmogelijk.
Langs de route bloeien nu de bosanemonen en scilla’s volop en gaan de vogels tekeer. Dus, wat let je? Tijd om de lente op z’n staart te trappen!

Beek als Bron wordt wandeling

Het was zondag, het regende pijpenstelen én het was behoorlijk vroeg. Toch gaven circa tweehonderd genodigden op 30 mei 2010 gehoor aan de uitnodiging voor de officiële opening van de wandelroute Beek als Bron. Iedereen werd op huize Scheijbeeck verwelkomd met kamermuziek en koffie. De muziek was van ensemble Fragotti, de koffie van sponsor Buko die ook haar onderkomen Scheijbeeck voor de opening uitleende. De opkomst was zo groot dat niet iedereen in de trouwzaal of hal een plek kon bemachtigen om naar de speech van wethouder Maarten Dijkshoorn te luisteren, die de officiële opening verrichtte. Of om de slideshow te zien van Beek als Bron I, de kunstmanifestatie van 13/14 september 2008.
Het mocht de pret niet drukken. Na de officiële handelingen en woorden vertrok men goedgemutst, met lunchpakketje en een flesje Beek als Bron-water naar buiten om de korte of de lange route te lopen. Onder of zonder begeleiding van deskundige gidsen.

Hondenweer
Wie de korte route koos, wandelde langs de voor deze dag buiten opgestelde kunstwerken van regionale kunstenaars. Tevens kon men de expositie Beek als Bron in het kunstcentrum Westerhout bezichtigen die gedurende de maand juni voor publiek was opengesteld. Alle deelnemende kunstenaars brachten een ode aan de Scheijbeeck, ofwel dé beek van Beek als Bron. Wie de lange route nam, wandelde van park Scheijbeeck, via Westerhout, Duinrust, Heemskerkerduin naar Wijk aan Zee. De eerste lichting, circa 70 wandelaars, kregen op het eindpunt in horecagelegenheid Paasdal een drankje aangeboden. Diezelfde dag traden nog – ondanks het hondenweer - honderden wandelaars in hun voetsporen.

Het was zondag, het regende pijpenstelen én het was behoorlijk vroeg. Toch gaven circa tweehonderd genodigden op 30 mei 2010 gehoor aan de uitnodiging voor de officiële opening van de wandelroute Beek als Bron. Iedereen werd op huize Scheijbeeck verwelkomd met kamermuziek en koffie. De muziek was van ensemble Fragotti, de koffie van sponsor Buko die ook haar onderkomen Scheijbeeck voor de opening uitleende. De opkomst was zo groot dat niet iedereen in de trouwzaal of hal een plek kon bemachtigen om naar de speech van wethouder Maarten Dijkshoorn te luisteren, die de officiële opening verrichtte. Of om de slideshow te zien van Beek als Bron I, de kunstmanifestatie van 13/14 september 2008.
Het mocht de pret niet drukken. Na de officiële handelingen en woorden vertrok men goedgemutst, met lunchpakketje en een flesje Beek als Bron-water naar buiten om de korte of de lange route te lopen. Onder of zonder begeleiding van deskundige gidsen.

Blijvende wandelroute
Beek als Bron is vanaf die dag een permanente route, langs boven- en ondergrondse en beken die zich door Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee kronkelen. Startpunt NS-station Beverwijk, eindpunt Wijk aan Zee. De route wordt bewegwijzerd door enkele informatiepanelen en circa 100 routepaaltjes met een frisgroene markering met als vignet een boomblad. En ondersteund door een website en een fraaie brochure met uitvoerige informatie over de route – over cultuurhistorische, landschappelijke en waterstaatkundige zaken en verluchtigd met beeldmateriaal van de kunstenaars en gedichten.

Ode aan de beek
De deelnemende kunstenaars waren afkomstig uit Beverwijk, Heemskerk, Wijk aan Zee en Velsen-Noord. Te weten: Mary Admiraal, Ginny Bartholomee, Arno Bleeker, Pauline ter Cock, Rob Daniëls, Ernie Gerrits, Kees Heesterbeek, Sjanneke van Herpen, Jacqueline Hoenselaar, Myra Huijs, Anneke Kieft, Annette Koek, Jan Kroeze, Paula Limmen, Riet Molenaar, Lydia Nederlof, Peter Neijenhoff, Tjarko van der Pol, Saskia Scheffer, Peter Schelvis, Marianne Schouten, Saskia Sluiter, Jolanda Smits, Janine van Stiphout, Gerard Strik, Nini Tervoort, Annet Verplanke, Yvonne Zomerdijk en Mica Zonneveld-Jovic. Zij brachten, enthousiast en belangenloos, een ode aan de beek.
Het was Ina Zwart, van de Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk/werkgroep Beeldende kunst, die de organisatie van deze alternatieve atelierroute voor haar rekening nam. Als initatiefnemer van de jaarlijkse atelierroute was zij ook nu verantwoordelijk voor deze editie die geheel in het teken stond van Beek als Bron.

Mooi staartje
Het indienen van de Beek als Bron-route voor de Zomertoer van het Noordhollands Dagblad werd gehonoreerd in de vorm van een rondwandeling voor lezers van de krant en bracht enkele dagen in augustus volop publiciteit. Op donderdag 18 augustus liepen 300 mensen Beek als Bron. De wandeling kreeg aldus nog een mooi staartje.
Maar zoals het een blijvende wandeling betaamt, blijft de route ook na die datum wandelaars trekken. Uit verschillende reacties (e-mail, verzoeken uit het bedrijfsleven voor gidsen en brochures) blijkt dat de route regelmatig door mensen van buiten de regio als de inwoners zelf gelopen wordt.

Organisatie, idee en initiatief Beek als Bron: Truus Zonneveld voor de Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk; productie: iMagineArt, Zaandam.

‘Wist niet dat het hier zo mooi was!’

Woensdag 18 augustus kreeg Beek als Bron uitgebreid aandacht als onderdeel van de Zomertoer van het Noordhollands Dagblad. Ruim 200 wandelaars uit heel Noord-Holland liepen de hele wandeling van ca. 17 kilometer. Rien Floris, journalist en organisator van de Zomertoer vertelde aan het einde van de dag dat hij de wandeling in Heerhugowaard én Beek als Bron als de twee toppers beschouwde van de Zomertoer. ‘Veelzijdig en heel verrassend.’

De organisatie had voor deze editie van de Zomertoer allerlei gidsen ingehuurd die de toegestroomde wandelaars honderduit vertelden, waaronder bedrijfsleider Sander van Zonneveld van de orchideeënkwekerij Floricultura, Kees Admiraal van boerderij Zuidendt, en boswachter Jan van PWN. Op diverse plekken werd een pauze ingelast om de verhalen aan te horen. De meest gehoorde opmerking van deze dag: ‘Ik wist niet dat Beverwijk en Heemskerk zo veel mooie plekken had.’ Ook inwoners, hier geboren en getogen, stonden voor verrassingen, waaronder de 17e eeuwse boerderij Zuidendt in Heemskerk.


Zie ook: www.noordhollandsdagblad.nl

Ondanks regen veel belangstelling voor Beek als Bron

Ondanks de hevige regenbuien trok de opening van de wandelroute Beek als Bron afgelopen zondag veel belangstelling. De route werd ‘s morgens om 10.00 uur geopend door wethouder Maarten Dijkshoorn. Blaasquintet Fragotti verwelkomde het grote aantal bezoekers in huize Scheijbeeck, dat voor één dag voor publiek open was gesteld. De opening van de wandeling werd feestelijk ingeluid door kunstenaars uit Beverwijk, Heemskerk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee. Veel mensen liepen de korte variant van Beek als Bron (2 km) en lieten zich verrassen door het werk van negen kunstenaars die – in stromende regen – bij hun werk hadden gepost. In de kunstuitleen Westerhout werd het werk van de overige 29 kunstenaars geëxposeerd. De hele maand juni nog kan men in Westerhout nog de tentoonstelling Tribute to the Scheijbeeck bekijken.
Alleen geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Wandelaars zullen de komende weken nog sporen van het buiten tentoongestelde werk terugvinden op de korte route. Enkele kunstenaars laten hun werk buiten achter, het mag vergaan en langzaam in het groen worden opgenomen. Zo heeft Pauline ter Cock naast de vijver achterin park Westerhout twee boomstronken gemarkeerd. Opletten geblazen, want dit fraaie werk valt niet direct op.

Waar is de brochure?
De brochure is gratis op te halen, onder meer bij de volgende adressen: Stadskantoor Beverwijk, gemeentehuis Heemskerk, gemeentehuis Velsen, Nozem en de Non, Kennemer Theater, openbare bibliotheek, Beverwijkse boekhandel, paviljoen Westerhout, kunstuitleen Westerhout, kinderboerderij De Baak.

Opening wandelroute Beek als Bron

Zondag 30 mei wordt de wandeling Beek als Bron geopend. De route kent een korte (2 km) en een lange (12 km) variant. De wandeling start in het herenhuis Scheijbeeck. Blaasquintet Fragotti verwelkomt in de ochtenduren de wandelaars met een repertoire van klassieke kamermuziek. Om 10.00 uur ’s ochtends verricht wethouder Maarten Dijkshoorn de officiële openingshandeling. Iedereen kan de wandeling op eigen houtje maken, maar speciaal op deze zondag kan men ook onder begeleiding van gidsen op pad. De gidsen zijn: stadshistoricus Jan van der Linden en stadsdichters Frits Smid, Anna Bongers en Gerard Castricum. De gratis wandelbrochure met plattegrond en uitvoerige informatie is op zondag bij Scheijbeeck op te halen. Daarvoor en daarna op diverse plekken in de IJmond.

In de trouwzaal van Scheijbeeck, alleen deze zondag voor publiek geopend, kan men een slideshow bekijken van de kunstmanifestatie Beek als Bron, die in 2008 de aftrap vormde van het project. Ook in deze editie is er aandacht voor kunst. Ditmaal voor werk van regionale kunstenaars. Een grote groep kunstenaars exposeert op zondag 30 mei en de maand juni hun werk in huize Westerhout. Negen van hen stellen op zondag 30 mei voor één dag hun werk buiten langs de korte route op.

Muziek!
Blaasquintet Fragotti speelt in de ochtenduren op huize Scheijbeeck. Als het meezit bij mooi weer buiten op het terras, bij lelijk weer binnen. Het quintet bestaat uit Ingeborg Kertész (dwarsfluit), Fred Spierings (klarinet), Marleen Stokking (hobo), Jacques Dijkman (fragot) en Alex van Vulpen (hoorn). De vijf muzikanten kennen elkaar van het Corus symfonisch blaasorkest waar zij ook deel van uitmaken. Op zondag 30 mei brengen zij een afwisselend repertoire van klassieke kamermuziek, van verschillende componisten uit de Romantiek, waaronder Rossini, Liadov en Mozart.

Wandelingen onder begeleiding van gidsen*:
Start huize Scheijbeeck
11.30 uur – Lange wandelroute onder begeleiding van stadsdichter Gerard Castricum - Tussenstop in Westerhout voor expositie Tribute to the Scheijbeeck
ca. 15.00 uur – Aankomst Paasdal, Wijk aan Zee
lopend terug (5 km) of met de bus, ieder half uur vanaf Julianaplein, Wijk aan Zee

13.00 uur – Korte wandelroute onder begeleiding van stadshistoricus
Jan van der Linden - Tussenstop in Westerhout voor expositie Tribute to the Scheijbeeck
15.00 uur – Aankomst huize Scheijbeeck

14.30 uur – Korte wandelroute onder begeleiding van stadsdichters
Frits Smid en Anna Bongers - Tussenstop in Westerhout voor expositie Tribute to the Scheijbeeck
16.30 uur – Aankomst huize Scheijbeeck

* Het is slim om iets te te eten en te drinken mee te nemen voor onderweg.

Ode op de Scheijbeeck
In dichtbundel Hans Tentije

De Scheijbeeck blijft tot de verbeelding spreken. Of dat nu uitmondt tot een kunstmanifestatie of een modern lofdicht. In zijn nieuwe poëziebundel ‘Als het ware’ wijdt dichter Hans Tentije uit Graft-De Rijp een van zijn gedichten aan de Scheijbeeck - duinrel met historie - en eeuwenoude gemeentegrens tussen Velsen en Beverwijk.

Het gedicht ‘Beekzang’ is een ode op de Scheijbeeck, maar in één adem ook een jeugdherinnering en weemoedige terugblik op de voormalige lustwarande Midden-Kennemerland. De titel van het gedicht verwijst tevens naar een gedicht van Joost van den Vondel die ook een ‘Beeckzangh’ schreef. Hans Tentije is een gelauwerd dichter. Voor ‘Wat ze zei’ en andere gedichten ontving hij zowel de Van der Hoogt- als de Gorterprijs en ‘Deze oogopslag’ werd in 2005 bekroond met de Guido Gezelleprijs. ‘Als het ware’ is zijn dertiende dichtbundel.

‘Beekzang’ schreef hij op verzoek van de werkgroep Beek als Bron van de Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk, die in september 2008 de gelijknamige kunstmanifestatie in en om de Scheijbeeck organiseerde. Tentije, geboren en getogen in Wijk aan Zee, was zeer vereerd met de uitnodiging en liet zich graag verleiden om aan de hand van een gedicht terug te keren naar het landschap uit zijn jeugd. Vorig jaar kwam hij voor de kunstmanifestatie naar Beverwijk, om het gedicht tijdens de opening zelf voor te dragen. De kunstmanifestatie was het startschot voor het uitstippelen van de wandeling Beek als Bron. Dit voorjaar wordt deze rondwandeling – in samenwerking met tal van regionale kunstenaars - officeel geopend.

Eén etmaal


Zaterdagmiddag 13 september 2008 opende Han van Leeuwen, burgemeester van Beverwijk, samen met de dichter Hans Tentije de kunstmanifestatie Beek als Bron. Gedurende 24 uur non-stop kon men vijftien langs de beek tentoon gestelde kunstwerken beschouwen. De wandeling langs de kunstwerken, circa 2,5 km, begon op het buiten Scheijbeeck en eindigde in park Westerhout.

De route was tot nu toe voor veel inwoners uit de IJmond onbekend. Het bezoek aan de kunstmanifestatie heeft hen op dit pad gezet. Naar hun volle tevredenheid. De reacties waren ronduit lovend. Zowel naar aanleiding van de kunstwerken als van de route. Veelgehoorde uiting: ‘Ik wist niet dat Beverwijk zo mooi was.’ Het gestreefde aantal bezoekers van 1.000 werd ruimschoots overtroffen. Steeksproefsgewijze tellingen wezen op ca. 3.500 mensen.

Veel organisaties en bedrijven verleenden hun belangenloze medewerking, van Het Rode Kruisziekenhuis dat zijn parkeerterrein uitleende; de firma BUKO die niet alleen als sponsor optrad, maar ook gastvrij onderdak bood aan twee kunstwerken én de gasten ontving tijdens de opening; het gemeentelijke groenbeheer dat in de weken voorafgaand aan de kunstmanifestatie alle denkbare snoei- en opknapwerk verrichtte; historici die hun bronnen beschikbaar stelden, tot en met café Camille dat de catering voor de vrijwilligers voor zijn rekening nam.

Daarnaast bedroeg het aantal vrijwilligers 85. Zij hielpen bij de op- en afbouw van de kunstwerken, bij de catering en postten in duo’s dag en nacht bij de kunstwerken. Hun leeftijd varieerde van 15 tot 80 jaar. Zonder hen was Beek als Bron niet mogelijk geweest.

Organisatie en initiatief: voor de Stichting Kunst& Cultuur Beverwijk: Truus Zonneveld; curator kunstwerken: Jaap Velserboer; productie: Projectbureau Zaanstreek, Ronald Tebra.