Wat is dat ook alweer?!

Wat groeit nu precies in en langs de beek? En, hoe heet dat gele floddertje ook alweer? Tien toppers langs de wandelroute Beek als Bron, in alfabetische volgorde:

Boshyacint
Net een klokje, dit bloemetje. Vandaar dat-ie in Engeland als bluebell door het leven gaat. Wanneer de boshyacint bloeit, is dat vaak massaal, zoals langs de BeekalsBron-route achterin park Westerhout, Alsof je zo in een blauw schilderij stapt. Doe dat niet! Blijf op het pad. Stap je op de bloeiende boshyacint, dan plet je ’m en komt-ie volgend voorjaar niet meer terug. De bollen van deze stinsenflora werden eeuwen geleden vanuit Turkije naar Nederland gehaald om buitenplaatsen te verfraaien. Ze sloegen goed aan in ons koele klimaat. Zo goed zelfs dat de nakomelingen honderden jaren later hier nog steeds bloeien.

Boshyacint

Bosanemoon
Eind maart verandert park Westerhout (rechts van de BeekalsBron-route) in een tapijt vol witte sterretjes. Een kamerbreed tapijt, welteverstaan, want met haar kruipende wortelstokken kan de bosanemoon flinke oppervlakten bedekken. De bloemen zijn van binnen satijnwit en aan de buitenkant soms een beetje rozig. Zonlicht is wat deze anemoon nodig heeft. Vordert de lente en zitten de bomen goed in hun blad, dan sterft hij af. Ooit werd de plant vanuit Zuid-Europa hierheen gehaald om buitenplaatsen en parken te sieren. 

Bosanemoon

Dotterbloem (gewone)
Wat nou, gewoon?! Lekker vol is ze, romig en rond. Van grote afstand schitteren die gele bloemenpollen je tegemoet. Het weligst groeit deze voorjaarsbloeier langs schone, zoete beken en sloten. In Noord-Holland neemt ze de laatste jaren flink toe. Trof je de dotter in het verleden alleen in de binnenduinrand en rond het Alkmaardermeer, na de afsluiting van de Zuiderzee ‘verzoette’ het land en zie je ’m ook in de polder. 

Dotterbloem (gewone)

Hondsdraf
Hondsdraf werd vroeger gebruikt als bittertje en als conserveermiddel in bier. Ook bewees dit kleine plantje zijn nut tegen jeuk (bijvoorbeeld van de brandnetels die ernaast staan), zweren, zwellingen, hoesten en bronchitis. Maar die naam?! Die is waarschijnlijk afkomstig van het Gotische woord ‘Gunderaba’ wat wonddrank betekent. Niks te maken met het drafje van honden.  

Hondsdraf

Koekoeksbloem (dag)
Het verhaal ging ooit dat je met behulp van deze plant je verlegenheid kon overwinnen. Van oorsprong komt de koekoeksbloem uit Noord-Amerika. Hij voelde zich hier in de binnenduinrand direct thuis, want hij aardt goed op nattige landjes, aan bosranden en in slootkanten. 

Koekoeksbloem (dag)

Ossentong
De ossentong die in heel Nederland behoorlijk zeldzaam is, bloeit hier volop. In de zomermaanden zijn de duinen en wegbermen tussen Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk ermee bezaaid. De kleurenvariatie is ongekend. Van paarsblauw, hemelsblauw, lichtblauw, kobaltblauw tot violet en zelfs wit. Het klokvormige bloemetje voel ruw aan. Precies, zoals een koeien- of ossentong

Ossentong

Rietorchis
Dit wilde orchideetje heeft wel wat weg van rode klaver. Maar zie je rode klaver om de haverklap, de rietorchis is behoorlijk zeldzaam is en wettelijk beschermd. Net als alle andere wilde orchideeën in Nederland. De plant bloeit in juni, is geliefd bij vlinders en bijen. Je treft ‘m in wegbermen, langs slootkanten en op drassige graslandjes, bijvoorbeeld in Westerhout langs de BeekalsBron-route. In de duinen gaat de rietorchis vaak vergezeld van de gele ratelaar. 

Rietorchis

Slangenkruid
Wat een combi: hemelsblauw met purper. Prachtig om te zien, niet om aan te raken. Slangenkruid is namelijk nogal harig en stekelig. Je ziet ‘m hier van mei tot september veel in de kalkrijke duinen. Komt de ene keer niet hoger dan 30 cm, reikt de andere keer tot een meter hoog. Als de zon er op schijn wordt slangenkruid bijna doorzichtig blauw. Net glas. 

Slangenkruid

Speenkruid
Zo gewoon als het maar kan, dat speenkruidbloemetje. Hij groeit en bloeit rijkelijk langs de waterkant. Toch wordt hij snel over het hoofd gezien. Zonde, want dat gele sterretje met dat vettige hartvormige blad is een fijne voorjaarsaankondiger. 

Speenkruid

Waterkers
Deze welige waterplant vol witte bloemetjes is een goeie graadmeter. Groeit hij in sloten, dan weet je dat je met schoon, stromend en koel water van doen hebt. Langs de BeekalsBron-route groeit de nieuw gegraven duinrel bij kinderboerderij De Baak ’s zomers vaak helemaal dicht met waterkers. Mooi om te zien en eetbaar. De smaak is pittig en peperig en hij zit stikvol vitamine c. 

Waterkers